Tüzelős-ólnál megrendezett Karácsonyváró program

„Karácsony is eljő!”

Közösen készülhettünk Karácsonyra 2014. december 10-én a tiszacsegei Tüzelős-ólnál megrendezett Karácsonyváró programon.

A karácsony a szeretet és a várakozás ünnepe, ilyenkor mindenki a maga módján készülődik az ünnepekre. A mai világban azonban sokan egyszerűen csak elmennek egy nagy bevásárlóközpontba és megvásárolják a sokszor igencsak drága, ám mégis értéktelen ajándékokat. Pedig nagyobb örömet szerezhetünk azzal, ha egy saját kezűleg készített tárggyal lepjük meg szeretteinket.

Ez nem közhely, hiszen ezek az ajándékok nem csak egyediek, de a készítésükkel eltöltött perceket boldogsággal töltjük el, nem pedig a vásári forgatagban, tömegben azon aggódva, hogy vajon melyik színű, méretű, formájú csecse-becsét válasszuk.

_DSC7671

A közös karácsonyfa a Tüzelős-ól udvarán

A Karácsonyváró programon idén is a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kipróbálhatta kézügyességét, hiszen számos karácsonyi ajándék elkészítése közül lehetett ismét választani. És ha ez nem lenne elég, a kézműves foglalkozások előtt kulturális műsorokkal is kedveskedtek a vendégeknek.

A Tüzelős-ól udvarára belépve a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa látványa melengette az érkezők szívét. A kulturális műsorokat az udvaron tekinthették meg a vendégek. A Tiszacsegei Nyugdíjas Egyesület tagjai által előadott betlehemes műsor az egyik legrégebbi karácsonyi hagyományt elevenítette fel.

_DSC7728

A nyugdíjas klub betlehemi műsora

Az előadókat szereplésükkel a városi könyvtárban dolgozó Márton Antal és Szemán János segítették. A bemutató jó hangulatban telt, nagyon jól érezték magukat a vendégek. A kulturális rész folytatásaként a könyvtár dolgozói által összeállított és előadott karácsonyi műsort tekinthették meg az érdeklődők. Hans Christian Andersen: A fenyőfa című meséjének feldolgozása nagyszerűen sikerült. Az amatőr színészekből összeállt „színészgárda” remekül megoldotta a mese történetének és hangulatának életszerű átadását. Külsős segítőként Gulyás Réka és Szemán Jánosné Edit egészítette ki a csapatot, akiknek hálás köszönet jár a lelkes közreműködésért. Czető Norbert lelkész úr is az ünnepekhez illő szép gondolatokkal köszöntötte az egybegyűlteket. Nem maradhatott el Kocsis Sándor szavalata sem.

Mindenki kapott többek között házilag készítetett mézeskalácsot, szaloncukrot és gyümölcsöt is. A kézműves foglalkozások mellett karácsonyi énekek éneklésével múlatták az időt. A kézműves foglalkozások tárháza rendkívül széles volt. Az apró hóembertől kezdve, a színes papírból vagy akár agyagból alkotott karácsonyfadíszt, vagy a papírmikulást – amely gyorsan szedi ám a lábát –, esetleg az üvegfestékkel készített ablakdíszeket, angyalkákat, vagy a papírból készült karácsonyfa asztali díszt szorgosan csinálták a gyerekek. Meghívott foglalkozásvezetők voltak Lévainé Márton Erzsébet és Orbán Andrásné Ila néni, s köszönet nekik, hogy idén is bekapcsolódtak a Karácsonyváró programunkba.

Az egész napos rendezvény nagyon hangulatos, családias, meghitt légkörben telt el.

A programot a Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthon pályázatból valósította meg, támogatók voltak Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata, Tiszacsege Város Önkormányzata és Márton Sándor.

Képek a rendezvényről: