Magyar Költészet Napja

Immáron 50 éve április 11-én a Magyar Költészet Napját ünnepeljük, hiszen aznap született József Attila, nemzetünk és a világirodalom egyik legnagyobb költője. 1964 óta hagyomány, hogy ezen a napon versmondó versenyeket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, előadóesteket tartanak országszerte. A könyvtár dolgozói idén a tiszacsegei közönségnek is hasonló programok összeállításával kedveskedtek.

MKN 2014 052

 

Az ünnepségre olyan sokan eljöttek, hogy a könyvtár emeletén található olvasóterem teljesen megtelt, az utolsó széksor az ajtóig ért.
Az összejövetelen elsőként Kocsis Sándor szavalatában Petőfi Sándor Tisza című versét hallhattuk, majd József Attila életútjának legfontosabb mérföldköveit a könyvtár közösségi asszisztense Balázs Róbertné Zsuzsa ismertette. Megtudhattuk, hogy József Attila milyen életet élt, milyen nehézségeken ment át gyermek- és fiatalkorában, s ez hogyan alakította sorsát, miként alakult ki egyedi, mással össze nem téveszthető költészete. A nap során szintén megismerkedhettünk az idén 120 éve született Boncza Berta költőnő életével, aki Ady Endre szerelme, felesége volt, s akinek költészetével még jobban megérthető kiemelkedő költőnk művészete.
Kocsis Sándor közösen adta elő lányával, Angélával József Attila Altató című művét, amelyet Veres Péter Én nem mehetek el innen c. költeménye követett – Angéla szavalatában. Az ifjú tehetség – aki most először állt Tiszacsegén közönség elé – gyermeki hangján megszólaló vers olyan tisztán csengett a teremben, hogy az a közönség szívéig hatolt. Ezúton is köszönjük Sándornak és Angélának, hogy elfogadták felkérésünket és még szebbé tették az ünnepséget. A költészet napján Szabó Géza bácsi Szabó Lőrinc verset adott elő, illetve Balázs Róbertné előadásában megismerkedhettünk a költő életével is. Az előadások között Rácz Etelka előadásában egy kortársszerző, Bartos Erika munkásságáról is hallhattunk, aki gyermekeknek szánt verses-és mesésköteteivel napjaink egyik legismertebb és legsikeresebb művésze lett. A Bogyó és Babóca mesekönyvek szerzője számos gyermekeknek szóló csengő-bongó verset írt és önzetlenségének jeleként beteg gyerekek megsegítésére többször is tollat ragadott már.
Ünnepségünkre meghívtuk Visztra Alexandrát is, aki sajnos nem tudott eljönni, mert Balmazújvároson vers- és prózamondó versenyen vett részt. A nap eseményeinek zárásaként Kocsis Sándor József Attila Szólt az ember c. költeményét adta elő. A megható szavalat után finom sütemények és forró gyümölcstea mellett beszélhették meg vendégeink az ünnepségen hallottakat.
Minden előadónak köszönjünk szépen a közreműködést.