A Magyar Kultúra Napja – 2018

Ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

“Anyanyelvünk versben és zenében”

Ki bántja a magyart, Téged is üt. Nemzeted jussát, igazát védeni kötelességed. Csak úgy lesztek erősek, ha megvéditek egymást. Mert bármelyik magyar vesztesége a Te veszteséged is. (Wass Albert)

195 éve fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánkat, a Himnuszt. Ennek tiszteltére ünnepeljük 1989 óta a Magyar Kultúra Napját. Ezen a napon a kulturális élet szereplői, művészei, eseményei kerülnek előtérebe. A művészeti ágak, hagyományok értékeket közvetítenek felénk, ezek azok a sajátosságok, amelyek egy népcsoportot, nemzetet összekötnek, pontosan úgy,  ahogy Kölcsey Himnusza köt össze minket határon innen és túl.

A Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthonban verssel, népdallal, zenével emlékeztek meg e jeles napról. A Fekete István Általános Iskola 5. osztályos diákjai – Lévai Eszter, Szabó Anna, Derzsényi Gergő – népdal csokrot adtak elő. Ujlakán Nándor népmeséje után Varga János zongorajátékát hallgathatta meg a közönség. Virággal köszöntötték a rendezvény legidősebb vendégét, a 90 éves Bacsó Gyuláné Mariska nénit.

Balázs Róbertné Wass Albert: Üzenet haza c. versét szavalta el. Juhász Gyula: A Hymnus c. verse Bay Dániel, Illyés Gyula: Koszorú c. verse Fekete Tibor, Illyés Gyula: Haza a magasban c. verse Kocsis Sándor előadásban volt hallható.  Szabó Géza versbarát saját versét adta elő.

Az ünnepségen résztvevőket Németh József nyugalmazott polgármester, Tiszacsege Díszpolgára is köszöntötte és beszédében kiemelte a kultúra szerepét és fontosságát településünk életében.

Rendezvényt támogatta:

Tiszacsege Város Önkormányzata; Tiszacsege Ifjúságáért Alapítvány; A Tiszacsegei Római Katolikus Templomért Alapítvány; A Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthon dolgozói.

 

[metaslider id=2273]