Országos Könyvtári Napok

Csak tiszta forrásból

Az idei évben „Csak tiszta forrásból” összefoglaló címet kapta az Országos Könyvtári Napok október 2-8-ig megtartott rendezvénysorozata. Ezen a héten az ország több ezer könyvtárában a környezet-,  a természet  szeretetére és védelmére összpontosították a figyelmet.

A Dr. Papp József Városi Könyvtár 2017-ben is csatlakozott az országos megmozdulásra.  A program célja az volt, hogy kerüljenek középpontba azok a mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek a tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget. Célunk, hogy a könyv- és könyvtárbarátok közreműködésével minél több olyan személyt is elérjünk, akik számára még nem rendszeres a könyvtárlátogatás.

Képes összefoglaló a hét eseményeiről:

[metaslider id=2177]

Kedden azokat a közép és  idősebb korosztályt vártuk, akik a számítógép- és internet  világába szeretnének kicsit bepillantani. A kezdeti lépéseket mutattuk be, amit lehet tovább fejleszteni. Éltek is a lehetőséggel többen,  és a következő hetekben is szívesen jöttek számítógépes ismeret bővítésére.

Szerdán a környezetünkre, ezen belül a víz fontosságára fordítottunk nagyobb figyelmet. Megnéztünk egy filmet a vízről,  majd játékos vetélkedőre invitáltuk a gyerekeket. Akiknek a mozgás okozott nagyobb örömet, azokkal a helyi szivattyútelepre kerékpároztunk ki, ahol megtekinthettük a gépeket működés közben.

A csütörtöki nap témája a boldogság ereje volt. Erre a programra előadónak Czető Norbert református lelkészt kértük fel. Közös beszélgetéssel a hétköznapokban rejlő boldogságforrásokra mutattak rá.

Pénteken a Tüzelős-ól „Múzeumba” helyeztük át a helyszínt. Vassné Szucskó Margit előadásában hallhattunk az ól történetéről, használatáról, hasznosításról. Majd a gyerekek a „Tüzelősól fiatal tudósa” cím megszerzéséért versenyezhettek.  A feladatlapok kitöltése után  ki-ki érdeklődésének és vérmérsékletének megfelelően vagy játszott a kihelyezett népi játékokkal, vagy kézműveskedett.

A szombat ajánlott központi témája a „természet forrásai” volt. Ma egyre többen használnak gyógyteákat, gyógyhatású készítményeket településünkön is.  Ezért döntöttünk úgy, hogy ezen a napon  a gyógynövényekről beszélgettünk. Növényekből és termékekből kiállítást készítettünk. Közös beszélgetéssel megosztottuk a tapasztalatokat. Megtudhattuk, hogy kell nadálykrémet, orbáncfűolajat, pásztortáska tinktúrát, útifűszirupot készíteni. Mire jók és hogyan kell használni őket. Kóstoltunk csírákat, búzafű levet, zakuszkát, hallhattunk az aloe vera, a méz  és méztermékek gyógyító hatásáról, hallhattunk   a sóbarlangokról, gyógyszerek és gyógyteák együtthatásáról és még sok egyéb érdekességről. Reméljük a téma felkeltette az érdeklődésüket és még többször találkozunk ilyen közös beszélhetésen velük és azokkal is, akik ezen a napon nem tudtak eljönni, de érdeklődnek  gyógynövények és természetgyógyászat iránt.

Rendkívüli könyvtári nyitva tartás volt vasárnap. Ilyenkor ingyenes a beiratkozás, a késedelmes olvasók „büntetés” nélkül visszahozhatják a könyveket, van internetezési lehetőség Már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor rendezzük meg a települési sakkversenyt, amely évről évre nem veszít a népszerűségéből. Erre a napra hirdettünk még malomversenyt és diafilm vetítést is.

Összességében elmondhatjuk, hogy eredményes hetet zártunk. Több olyan látogatónk volt, aki nem volt tagja könyvtárunknak,  de már azóta vagy beiratkozott, vagy visszatért  valamilyen  más rendezvényünkre.  Az sem utolsó szempont, hogy az egyes programok alatt jól érezték magukat, vagy azért mert új ismeretre tettek szert, vagy azért, mert jó szórakoztak.

Tóth Jánosné