Könyvtári hetek

A Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthon csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz, melyet a Nemzeti Kulturális Alap és a 10 éve működő Informatikai és Könyvtári Szövetség hirdetett meg.

A fenntarthatóság és az ökológiai gondolkodás népszerűsítése érdekében október 4-én, kedden ÖKO napot tartottunk, ezzel indítottuk a könyvtári programjainkat.  Érdekes, gondolatébresztő előadást hallgathattak meg a jelenlévők a háztartásban alkalmazható természetes alapanyagú tisztítószerekről, melyeket kiállításon is megtekinthettek. A program második részében a bemutatott gyógynövények használatát ismerhették meg az érdeklődök, mely élénk vitát váltott ki, a jelenlévők saját tapasztalataikkal támasztották alá az elhangzottakat. Sok hasznos információ hallhattak  a gyógyteák készítésével, alkalmazásával kapcsolatban.  A bemutatott természetes édesítőszerek közül a méz szerepe és jelentősége is ismertetésre került.

A fenntartható természetünk megismerésére, megóvására, védelmére értékes madárkiállítást állítottunk össze, mely egész héten megtekinthető volt.

Október 5-én, szerdán a Könyvválasztó program keretében Meseolvasó stafétát rendeztünk a 4. évfolyamos tanulóknak, melyet verseny formájában valósítottunk meg.

Bosnyák Veronika: A sirály a király? című meséjéből olvastak fel részleteket, melyet háromtagú zsűri értékelt. Az elnöki tisztre Minier Mária Magdolna tanárnőt kértük fel, segítette munkáját Dr. Kertész Marianna városunk jegyzője és Vásári Sándorné a könyvtár dolgozója.  Szilágyi Margit és Bodogán Istvánné tanítónők felkészítő munkájának köszönhetően 17 tanuló indult a megmérettetésen, mely komoly irodalmi élményt jelentett a hallgatóság számára. A felolvasás után – míg az értékelés tartott – Balázs Róbertné Zsuzsa, műsorvezető kvíz kérdéseket tett fel a mese tartalmából a résztvevő gyermekeknek, a helyes válaszadók ajándékot kaptak. A felolvasó verseny díjazottjai a Tiszacsege Ifjúságáért Alapítvány jutalmát vihették haza. Tanárnő értékelése szerint, minden a mesét felolvasó diák kiemelkedően teljesített, megérdemelné a jutalmat, de a jók közt a legjobb Szabó Anna Judit 1. , Ladár Napsugár 2. , Lévai Eszter 3. helyezése volt.

A délután második részében kötetlen beszélgetésre hívtuk a 8. osztályos tanulókat a  iskola választással kapcsolatban, a programot felvezette Kiss László tanár úr az iskola pályaválasztási felelőse. A könyv szerepe a továbbtanulásban című témát ismertette meghívott előadónk, Vásári Krisztina főiskolai hallgató. Nyílt, őszinte megnyilatkozásai, szóhasználata, saját tapasztalataira épített mondanivalója felkeltette a jelenlévők érdeklődését, melyhez a résztvevő tanárok értékes hozzászólásaikkal készítették elő a gyermekeket a rájuk váró felelősségteljes döntésre.

Október 6-án, csütörtökön Múltidéző program keretében kiállításon mutattuk be helyi népművészeti  értékeinket , melyet Bodogán István  fafaragó népi iparművész, Márton Sándor bőrdíszműves, és a Csegei Kézműves Kör tagjai bocsátottak rendelkezésünkre. Nagyszámú érdeklődő tekintette meg az általunk bemutatott tárgyakat, használati eszközöket, kézimunkákat.

Október 7-én, pénteken formabontó ötlettel vártuk az érdeklődőket, ekkor valósítottuk meg a Könyvtárosok más szemmel című projektünket. Sikerült is meglepni az iskola 1-2. osztályos tanulóit, akik örömmel nézték végig bábelőadásunkat, melyet Zelk Zoltán: A három nyúl című meséjének bemutatásával értünk el. Mind a négy előadást nagy siker koronázta, de a legérdekesebb pillanat az volt, amikor a mese végén a szereplőket megjelenítő könyvtári dolgozók bemutatkoztak. A gyermekeket kísérő pedagógusok és a műsort megtekintő felnőttek egybehangzó véleménye szerint máskor is szívesen részt vennének ilyen hangulatos, szép bábelőadáson.

Október 8-án, szombaton a könyvtár falain kívül szerveztek programokat a könyvtár dolgozói, melyben sok segítséget kaptak a helyi református egyház képviselőitől. A hideg idő miatt az imateremben tartottuk a meseolvasást és a meseismereti vetélkedőt, melyen több mint 30 gyermek vett részt. Benedek Elek meséit elevenítette fel 5 könyvtári dolgozó, akik a felolvasáson túl a gyermekek felügyeletét, a vetélkedő zsűrizését és a díjak kiosztását is bonyolították. A helyszínbiztosításon kívül a szeretetteljes vendéglátásról Czető Viktória és Czető Norbert lelkész házaspár gondoskodott, a technikai kivitelezésben Berencsi Melinda segédkezett. A meseolvasási vetélkedő résztvevői közül a legeredményesebb Milák Rómeó, Ferge Anna és Sebők György volt, akik értékes könyvjutalomban részesültek.

Játékos könyvtári napot bonyolítottunk október 9-én, mely nagy meglepetést okozott a város lakóinak körében, hiszen nem szoktunk vasárnap nyitva tartani. Hagyományainkhoz híven, melyet minden évben a Könyvtári hét keretén belül meghirdetünk, ezen alkalommal is sakk és malom versenyt rendeztünk. A sakkversenyt Bohács János, a malomversenyt Tóth Jánosné vezette a megmérettetésen az alábbi eredmények születtek:

Sakkverseny:

  1. helyezést ért el: Oláh János
  2. helyezést ért el: Balogh Árpád, Bozsó Gyula, Kovács Lajos értékes ajándékokkal ismertük el teljesítményüket, minden résztvevőt emléklappal jutalmaztunk.

Malomverseny:

1.helyezést ért el: Kocsis Angéla

2.helyezést ért el: Kocsis Erika

3.helyezést ér el: Gyursánszki Tímea, eredményes szereplésükért a Tiszacsegei Ifjúságáért Alapítvány által felajánlott könyvjutalomban részesültek.

A versenyekkel párhuzamosan az ifjúsági olvasó teremben kézműves foglalkozást tartottunk az érdeklődő gyermekeknek, ahol a könyvtári hét szimbólumát, a baglyot, színes könyvjelzőt és ceruzadíszt készítettünk.

Rendezvénysorozatunkon a jelenléti ívek alapján megállapítható, hogy több mint 300 aktív érdeklődő jelent meg. A programjainkat látogató iskolai tanulók közül számos olvasni vágyó gyermeket köszönthetünk könyvtárunk új tagjaként. A vasárnapi beiratkozási akciónk keretén belül 19 fő felnőtt jelentkezett az olvasók sorába. A könyvtári hét minden napjáról fényképes dokumentációt készítettünk, mely megtekinthető az intézmény honlapján.

A könyvtárunk 14 fős kollektívája ( Ládi Jánosné, Tóth Jánosné, Farkas Jánosné, Balázs Róbertné, Barta Sándorné, Bohács János, Faragó Csilla, Fülöp Alexandra, Hartman Tünde, Kisné Bolacsek Rita, Sallai Sándorné, Szemán János, Szemerszki Lajosné, Vásári Sándorné ) egymást segítve nagy szeretettel, lelkiismeretesen dolgozott a program sikeréért, melyet bátran állíthatunk, hogy eredményesen, a kitűzött céloknak megfelelően tudtunk megvalósítani.

Reméljük, hogy az általunk szervezett színes, színvonalas programok elnyerték városunk lakóinak, a Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthon látogatóinak tetszését és a jövőben is számíthatunk érdeklődésükre.

 

Vásári Sándorné könyvtári dolgozó