A legszorgalmasabb olvasók jutalma

A Dr. Papp József Városi Könyvtár és Művelődési Otthon  minden évben megjutalmazza azokat az olvasókat , akik az év folyamán  legtöbbet látogatták az intézményt. A „Tiszacsege Ifjúságáért” Alapítvány az idén is támogatta ezt a  kezdeményezést.  

A 2015-ös évben két felnőtt olvasó:  Mácsai Istvánné és Trungel  Istvánné nyerte el az év legszorgalmasabb olvasója címet. A gyerekek között viszont olyan szoros volt a verseny, hogy a könyvtárosok úgy döntöttek, hogy egy egész osztályt megjutalmaznak. A 3. a osztály tanulói, melynek osztályfőnöke Szilágyi Margit, minden harmadik héten megjelentek a könyvtárban  és közösen cseréltek könyveket.

_DSC2171

Ezt a példaadó kezdeményezést azért  is értékeljük nagyra, mert sok függ attól, hogy a  felnőttek, hogyan állnak a gyermekek  olvasási kérdéséhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok esetben, ha ráéreznek az olvasás nagyszerűségére, már maguktól is jönnek könyvtárba, vagy éppen az otthoni könyvtárukban keresik az olvasnivalót. De míg odáig eljutnak, hogy élmény legyen az olvasás, véleményem szerint kell egy kis rásegítés. Minél több könyvet lássanak, nézegessenek, néha még az is sokat segít, ha csak a képet nézegetik, és ha a kép felkelti az érdeklődésüket, el akarják olvasni hozzá a történetet is. Először csak a nagybetűs kevés szövegű könyvet keresik, de ahogy javul az olvasásuk, annál nagyobb az élmény, amit a könyv nyújthat számukra.  Emberi tulajdonság, hogy ami kellemes hatást nyújtott, azt keressük legközelebb is. Ehhez az olvasási élmény megszerzéséhez  kérném a felnőttek, vagy olvasni szerető nagytestvérek segítségét.

A számítógépen való olvasás jobb, mintha semmit nem olvasnának. Mégis úgy gondolom, hogy a gép inkább a gyors tájékozódást szolgálja, de egy lelket építő szépirodalom olvasásának forrása a kézbe vehető könyv. De én azt is vallom, hogy még iskoláskorban, amikor a képeknek fontos szerepe van, az ismeretterjesztő könyvek esetében is jobb a szép, színes lapokon összeállított tudást nyújtó ismeretanyag.

Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a Német Gyermekorvosok Társasága az okostelefonokat, a tableteket és a számítógépeket, a gyermekek és fiatalkorúak fejlődése szempontjából  károsnak minősítette. A szakemberek  összefüggést látnak a modern elektromos gépek használata és a gyermekeknél megfigyelhető rendszeres fejfájás, hiperaktív viselkedészavarok és egyéb pszichés problémák között. A gyerekek még nem értik az internet és a számítógépek világát, ezért túlterheli őket a lehetőségek és az információk végtelennek tűnő özöne, majd számítógépfüggővé válnak.

Ezért kérem, hogy fogjunk össze mi olvasni szeretők, hogy segítsük az igazi olvasási élmény megszerzését gyerekeinknek.

Tóth Jánosné